Här kan ni läsa publicerade artiklar om Inte en främling i media.

Arbetet 150927: “Svarta förebilder bristvara” rapport från Teskedsordens samtal En mästerlig kamp mot fördomar på bokmässan 2015. Länk till artikeln.

UNT 150815: ”Sagolandet som aldrig funnits”. Länk till artikeln.

The Learning Teacher Magazine nr 2/2015: ”Not a Stranger”. Om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till artikeln.

ETC Stockholm: ”Personliga berättelser om främlingskap”. Lovisa Fhager Havdelin om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln.

P5 STHLM 150609: Lovisa Fhager Havdelin och Camila Salazar Atías om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Från 2.20.22 till 2.32.58. Länk till klippet.

Aftonbladet morgon 150601: ”Jag känner mig som en främling i Sverige”. Lovisa Fhager Havdelin och Sannah Salameh om antologin ”Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald”. Se här!

Dagen 150529: ”Konsten att se människan under ytan”. Recension av ”Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald”. Läs här!

Nyhetsmorgon, TV4 150526: ”De känner sig som främlingar i Sverige”. Lovisa Fhager Havdelin, Aron Andersson och William Värnild om antologin ”Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald”. Se här!

Svenska Dagbladet KULTUR 150407: ”Ett år räcker gott för att bryta ner en människa”. Läs här!

Norrbottens kuriren 150407: ”Skriver om främlingsskapande”. Om Jan-Olov Madeleine Ågren. Läs här!

Svenska Dagbladet KULTUR 150406: ”Vara vaksam, på sin vakt. Känslan i kroppen.” Om Pooneh Rohis berättelse i Inte en främling. Läs här!

ETC Göteborg 150403: ”Armina Imamovic: ‘Över en natt förändrades människor’ ” Läs här!

ETC Göteborg 150403: ”Hoppfullt och ärligt om identitet och normer” intervju med Teskedsordens projektledare Lovisa Fhager Havdelin om Inte en främling Läs här!

Läs! Om böcker och läsning från Akademibokhandeln, april 2015: ”Du är unik, men inte ensam” om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald Läs här!

Hallands nyheter 150331: Recension av antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald Läs här!

Stockholms fria 150327: ”Det finns ingen quick fix för intolerans” intervju med Teskedsordens projektledare Lovisa Fhager Havdelin om Inte en främling Läs här!

KF-bladet: ”Inte en främling” Läs här!

Jönköpings-Posten 150321: ”Jag var ingen stjärna i skolan – det tog jag igen sen”. Om Lena Maria Klingvall Läs här!

Gaudeamus nr 2/2015: ”Överlevare” om Vera Lanängen Läs här!

Sydnytt intervjuar Rudy Mengesha 150313: ”Om inte jag orkar – vem ska då?”. Se här!

JPS Media 150305: Recension av boken Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald Läs här!

Tidningen Lisetten nr 1/2015: ”Inte en främling”– en berättelsebank för undervisningen. Läs här!

Dik Manusch 150112: ”Du och dina främlingar” om Jan-Olov Madeleine Ågren. Läs här!

Tidningen Dik Manusch – Se människan, ska hjälpa människor att få tillbaka sin värdighet och kunna försörja sig själva.

Vilja förlag: Om antologin Inte en främling i vårkatalogen för 2015. Läs här!

Expressen 141025: Jenny Strömstedt citerar Sannah Salameh. Läs här!

Aftobladet 141024: Sanna Salameh om hatet. Läs här!

Expressen 141023: Sannah Salameh: Varför ska jag försvara mitt utseende? Läs här!

Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald, en brännande bok om vem som platsar i Sverige. Pass eller respass? 41 skribenter ställer frågan på sin spets.

  bokenword medverkandeword

Inte en främling– 41 berättelser om identitet och mångfald är en livsviktig bok. En bok man önskar inte behövdes. Vi lever i en tid när främlingsfientliga slagord åter ekar högt i Europa och i Sverige, när flyktingströmmarna växer och utsatta romer tigger i varje gathörn. Polariseringen ökar mellan dem som hyllar omfamning och dem som förordar utestängning. Inkludering står mot exkludering. Vad krävs för att bli godkänd?

Inte en främling– 41 berättelser om identitet och mångfald består av 41 högaktuella, starka texter skrivna av personer – många kända, några okända – med skilda erfarenheter och perspektiv på identitet och utanförskap i alla former. 41 sinsemellan mycket olika människor ställer en gemensam fråga:

Vem ska man vara för att få plats i Sverige?

Vi möter djupt personliga funderingar kring rasism, antiromism, religiös ”självvald” exkludering, homofobi och diskriminering av funktionshindrade. Här återfinns programledaren Sannah Salamehs berättelse om att bli reducerad till hud och kroppsdelar, som spreds som en löpeld i sociala medier nyligen, utvecklingsstörde Conny Bergqvists fruktansvärda men hoppfulla livsberättelse och flyktingflickan Denniz Bsharas positiva reflektioner efter sitt första år i Sverige.

Bokens många röster blir i sig en hyllning till mångfalden och kryllar av förebilder som faller utanför mittfåran.

En återkommande tanke är att varje människa borde ha rätt att definiera sig själv – eller låta bli att definiera sig – oberoende av begränsande normer. Över hela Sverige finns tusentals unga som inte känner igen sig i gängse normer. Kanske är de födda utomlands, kanske kämpar de med att passa in i heteronormen.

Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald är en hoppfull påminnelse om vad det är som förenar oss. Och en vädjan om acceptans för det som skiljer oss.

Bland de många skribenterna märks också skådespelaren Richard Wolff, komikern Zinat Pirzadeh, artisten Navid Modiri och programledaren Behrang Miri.

Boken är ett resultat av stiftelsen Teskedsordens projekt www.inteenframling.se.

Vill du ha ett recensionsexemplar och/eller komma i kontakt med någon av skribenterna, kontakta

Eva Whitebrook Engman

Norstedts förlag

0709-75 17 18

eva.whitebrook@norstedts.se

www.norstedts.se

För info om Teskedsordens arbete kontakta Lovisa Fhager Havdelin, projektledare: 070/9448938, lovisa.fhagerhavdelin@teskedsorden.se