När jag kom till Sverige från Somalia började jag i skolan med svenska ungdomar. Det kändes inte så bra. De enda jag kunde prata med i skolan var lärarna. Jag ville lära mig språket och svenska traditioner, men det var svårt när jag inte hade någon vän från Sverige, någon som förstod kulturen.

Sedan jag var med i bandyprojektet som blev filmen Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk har människorna här i Borlänge förstått att jag och andra från Somalia vill bli en del av det svenska samhället. Många har nu en helt annan inställning till oss. Förut trodde de att vi var lata och inte ville jobba. Jag är därför så glad att vi lyckats visa att det inte är så. Folk har sett att vi anstränger oss.

Efter Trevlig folk är det som om vi i Borlänge har närmare till varandra. Det är stor skillnad från tidigare då jag istället upplevde att det var ett mentalt avstånd mellan mig och de svenskar som bor här. Vi hade ingenting att prata om, ingenting att bygga en gemenskap på. Idag känner jag mig respekterad och att jag är en del av gemenskapen. Det var det här jag längtade efter tidigare, att känna att jag tillhör. Att känna mig hemma i Sverige.

Jag vill nu visa andra ungdomar med invandrarbakgrund vad de kan göra för att komma in i samhället, vilka vägar de kan ta. Vid sidan om mina studier jobbar jag därför extra med att lära barn och ungdomar att åka skridskor. Jag föreläser också om bandylaget och filmen och hur min och de andra deltagarnas personliga resor blev ett lyckat integrationsprojekt.

Berättat för Annika Widholm
Foto: Magnus Selander

AHMED HUSSEIN spelar i det somaliska bandylandslaget i Borlänge. Han är också en av huvudpersonerna i filmen ”Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk” som lärare i åk 8 kan streama kostnadsfritt på Teskedsordens hemsida. Ahmed växte upp i Somalia men kom till Sverige som tonåring.

 

Gillade du berättelsen? Sms:a TESKEDSORDEN 50 till 72901 så bidrar du med 50 kr till Teskedsordens arbete för mångfald och Tolerans. Teskedsorden har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll.  Läs mer här.

Här kan du signa upp på vårt vänbrev!

KONTAKTA TESKEDSORDEN